Maaliskuu käynnistyy maittavasti blineillä

Food&Events Ruokaravintoloiden bliniviikot hemmottelevat herkuttelijoita 2.3.–19.4.2022. Blinejä on perinteisesti nautittu laskiaisen aikoihin, ennen paaston alkamista. Suomessa blinejä on syöty kuitenkin jo tammikuun ensimmäisiltä viikoilta lähtien.

Blini on laajalti suosituksi tullut maukas ohukainen, jonka valmistamisessa käytetään perinteisesti vehnä- ja tattarijauhoja. Nykyisin Suomessa blinit tehdään hapatetusta hiivataikinasta.

Blinit ovat alkuperältään hyvinkin vanha keksintö. Niitä on saatettu syödä jo esihistoriallisilla ajoilla, jolloin jauhoista valmistettiin ruokaisia ohukaisia. Esikristillisinä aikoina blineillä oli yhteys pakanallisiin jumaliin, sillä ne oli omistettu slaavilaiselle auringonjumala Jarilolle.

Nykyisen kaltaisia blinejä on nautittu slaavilaisissa pöydissä ainakin 500-luvulta lähtien. Kristinuskon levittyä itäiseen Eurooppaan blinit liittyivät laskiaiseen ja tilaisuuteen syödä kunnolla ennen pääsiäisajan paaston alkamista.

Blinit ovat nykyään sangen suosittuja Suomessa, mikä ei ole ihme. Ovathan kirkastetussa voissa paistetut ruokaisat herkut todella maittavaa syötävää. Blinien voittokulun maassamme voi katsoa alkaneen trendiherkutteluna 1990-luvulla Helsingissä, eikä suosio osoita laantumisen merkkejä. Blinit ovatkin löytäneet koko ajan uusia ystäviä hyvästä ruoasta nauttivien keskuudessa.

Pääruokana tai jälkiruokana

Blinit löytävät tiensä herkuttelijoiden eteen paitsi pääruokana myös jälkiruokana. Tällöin blinit ovat makeita; niiden täytteeksi laitetaan vaikkapa hilloa, marjoja, hunajaa tai suklaakastiketta. Nämäkin blinit ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia, kun tilaisuus siihen tarjoutuu.

Joskus tarjolla on perunablinejä, jolloin ohukainen täytetään mehevällä ja maittavalla perunamuusilla. Koko komeus kääritään rullalle ja sitten se paistetaan rasvassa. Lopputuloksena on kerrassaan herkullinen ja maistamisen arvoinen mukaelma perinteisestä blinistä.

Hyvin valmistettu bliniohukainen on kaiken lähtökohta bliniateriassa, mutta täytteet ja lisukkeet tekevät kokonaisuudesta todellisen elämyksen. Ne myös antavat lopullisen luonteen aterialle. Blinien nauttimisessa kannattaakin olla ennakkoluuloton ja testata joskus rohkeampiakin täytteitä perinteisten lisäksi. Luvassa on varmasti makunautintoja, joita muistelee vesi kielellä vielä pitkään aterian jälkeen.

Food&Events Ruokaravintoloiden bliniviikot hemmottelevat herkuttelijoita

Blinien valmistaminen vie oman aikansa valmistustavasta johtuen. Bliniaterian rakentamisessa on lisäksi monia eri vaiheita, mistä syystä jotkut saattavat pitää blinejä jossain määrin työläinä valmistaa. Siksi blineillä herkuttelu ravintolassa onkin monille kerrassaan erinomainen vaihtoehto.

Blinien ystävillä on tätä nykyä onneksi reilusti valinnan varaa ruokailupaikkojen suhteen, sillä lukuisissa Food&Events Ruokaravintoloissa vietetään bliniviikkoja 2.3.–19.4. Nämä tarjoavat taiten valmistettuja ja maittavia makunautintoja kaikille blineistä innostuville.

Bliniviikkoja vietetään Food&Events Ruokaravintoloissa:

Bastion Bistro

Bastion Bistro tarjoilee mutkatonta ruokaa tunnelmallisessa miljöössä, lyhyen kävelymatkan päässä Suomenlinnan päälaiturista.

Ravintola Central

Ravintola Central on pitkät perinteet omaava ruokaravintola Helsingin Ullanlinnan sydämessä.

Ravintola Keisarinsatama

Ravintola Keisarinsatama tarjoilee konstailemattoman maistuvaa ruokaa ja ainutlaatuista tunnelmaa historiallisessa Vanhan Höyrypanimon rakennuksessa Kotkassa.

Muikkuravintola Sampo

Jos joku annos on tässä valtakunnassa tunnettu ja enemmän kun lekentaarinen eväs, niin se on Kuopijon oman Sampon paestetut muikut.